Competentie 5b: De verpleegkundige herkent structurele gezondheidsproblemen, behartigt de belangen voor de eigen patiëntenpopulatie en stelt beide op juiste plek aan de orde binnen de organisatie
Algemeen bewijs:
-Cijfers jaar 2.docx (15,5 kB): Psychopathologie 3
-Cijfers jaar 3.docx (13,6 kB): Klinisch redeneren 3.1, Medische kennis
 

Indicatoren:

1-Signaleert steeds terugkerende tekorten in de zorgverlening aan patiënten op de verpleegafdeling:

In mijn derde jaar betrof dit een pb- cliënt van mij die steeds afviel, ondanks zijn beleid omtrent eten. Al vanaf het begin van mijn stage moet ik mijn collega’s met regelmaat attenderen op het beleid. Dit doe ik soms per mail en soms in het werkoverleg. Nadat ik er weer eens achter kwam dat dhr. wederom 2 kilo kwijt was, heb ik mijn zorgen over eventueel iets onderliggends uitgesproken en het idee van een kernteam geopperd. Zo kunnen wij het alle betrokkenen om de tafel zitten en uitzoeken waar het probleem ligt.

Wat ook een terugkerend probleem is, is het afteken van medicatie. Hier heb ik ook regelmatig de aandacht voor gevraagd.

Dit is niet een op zich staand probleem. Ik merk, tijdens al mijn stages, dat collega’s wat gemakzuchtig omgaan met het doen van somatische controles.

Op de Bocholtstraat signaleerde ik een lichte irritatie vanuit het team naar sommige clienten. Door een opdracht had ik het kwetsbaarheidsmodel ondekt en hierdoor veel inzicht gekregen  waarom een client het gedrag vertoond, waar collegas zich aan irriteerde of ongeduldig van werden. Een tekort in de zorg wat mij betreft

Ik heb een klinische les gegeven over dit model, om mijn collegas dit ook te laten inzien. 

Ik heb deze indicator behaald omdat ik een overzichtelijke blik heb en goed kan observeren, zodat ik zicht krijg op tekort komingen. Doordat ik ook dicht bij de clienten sta, hoor ik af en toe ook van van hen. 

Tijdens mijn ambulante stage zal dat anders verlopen. Dit heeft te maken dat wij als team niet alle clienten samen verzorgen. Alleen diegene die op het FACT-bord staan. Elke ochtend overleggen wij de cliënten en bepalen we wie wat gaat doen en welke interventies we gaan invoeren. Tijdens een ochtend overleg zou ik een tekortkoming kunnen signaleren. Zie bewijs signaleren.

In het FACT is het lastig om andermans zorgverlening in de gaten te houden en daar tekortkomingen in te observeren, aangezien je niet altijd met elkaar werkt en cliënten deelt. Wat ik wel heb opgemerkt is dat er slordig met depotaftekenlijsten werd omgegaan. Omdat de casemanagers vaak een eigen caseload hebben krijgen zij geen  kritiek van andere, tenzij het een “shared caseload’’wordt. Net als in dit geval. De lijst was niet goed bijgehouden wat veel verwarring bij mij teweeg bracht en waaruit makkelijk een medicatiefout uit kon komen.  Ik had dit al eens mondeling, tijdens een overleg, aangegeven, maar toen ik nog steeds op de zelfde slordigheid stuitte, heb ik het team ook schriftelijk op de hoogte gebracht van het belang en de consequenties. Zie hiervoor het bewijs depotaftekenlijst.

Ik heb deze competentie behaald. Ik heb tijdens elke stage gesignaleerd en aangegeven aan collega's dat er terugkomende tekorten in de zorg waren, waar ik op verschillende manieren aandacht voor heb gevraagd.

Competentieniveau 3F4

 

BEWIJS:

Depot aftekenlijst aanspreken.docx (12,4 kB)
Signaleren.docx (13,2 kB)
-----------

Aanspreken, verbeteren.docx (14,3 kB)
Bewijs aanspreken.docx (16,1 kB)
Feedback werkbegeleider pb-er dhr. A.docx (10,3 kB)
Gewichtscontrole Dhr A..docx (16,5 kB)

PLO 2; jr3.docx (63,6 kB)

2-Omschrijft de patiëntengroep bij wie het probleem optreedt:

Tijdens de stages in de kliniek ging dit om cliënten die om verscheidene redenen somatische controles moesten laten uitvoeren, in opdracht van de arts of psychiater.  Denk hierbij aan medicatieverhoging of verlaging, bij de eerste week van opname, bij te weinig of te veel eten/drinken/plassen etc. Dit probleem van de somatische controles op de Valerius en op de Bocholt was niet cliëntgebonden. De betrof alle clienten.

In het FACT betrof dit cliënten die zowel intramusculair als oraal depot kregen. Het  is hierbij belang dat een eventuele vervanger van de originele behandelaar weet wanneer het laatste depot gegeven is, hoeveel en eventueel in welk lichaamsdeel en aan welke kant. Ook bij niet gekregen depots moet dit gemeld worden.

 

BEWIJS:

PLO 2; jr3.docx (63,6 kB)

3-Benoemt tegenstrijdige belangen en de invloed op de zorg en speelt hier adequaat op in:

Voor het vak verslavingskunde moest ik een casus uitschrijven waarbij verslaving ook de behandeling bemoeilijkte. De zorg en de behandeling voor de casus heb ik, volgens de gegeven theorie uitgezocht. Dit vak heb ik met een ruime voldoende behaald. Dit laat zien dat ik, op papier, de zorg kan inzetten als er sprake is van tegenstrijdige belangen. Zie cijfers jaar 3

Een gezamenlijke cliente in het FACT wilde perse een opname. Het ging wel slecht (er) met haar, maar in onze ogen niet slecht genoeg voor een opname. Onze argumenten waren voornamelijk het verlies van autonomie en de onrust die over zou slaan van andere onrustige cliënten tijdens een opname. Maar mw hield vol dit nodig te hebben en alleen zo beter te worden. Om toch gehoor aan haar wens te geven hebben wij een voorstel gedaan voor een korte opname van max. 3 weken en erbij vermeld dat wij het hier niet mee eens waren , maar  gehoor gaven aan haar wens. Om die zorg van een opname tijdelijk op te vangen hebben wij onze zorg geïntensiveerd. Dat betekende dat wij mw elke dag zagen en probeerde te motiveren uit bed te komen en aan te kleden. Zie hiervoor opname mw v.

Ook had ik samen met een collegas de zorg over een man die onverzekerd was, maar wel was aangemeld door zijn huisarts ivm toenemende psychose. In principe had de zorg gestaakt moeten worden, maar om die man zo op straat te zetten, ging tegen onze natuur in. In overleg met onze afdelingsmanager zijn wij gesamnelijk tot het besluit gekomen de man alleen medicamentues te helpen tot hij zijn verzelering op orde had. Zie hiervoor het bewijs onverzekerd.

Ik heb deze competentie niet geheel behaald. Ik ben de laatste anderhalf jaar pas meer voor mijn eigen ideeën en kennis gaan opkomen en pas gaan benoemen waar er in mijn ogen tegenstrijdige belangen speelden. Helemaal in het FACT, waar ik veel meer verantwoording heb gekregen werd dit meer een ‘’must’’. In de kliniek ligt verantwoording hoofdzakelijk bij de psychiater en bij de arts.

Competentieniveau 3F3

BEWIJS:

Onverzekerd.docx (11,7 kB)
Opname mw V.docx (13,7 kB)
------------

4-Onderhandelt in het belang van patiëntengroepen, werkt samen met externe belanghebbende en relaties zoals patiëntenorganisaties en kwaliteitsbekwame instanties

In de praktijk heb ik geen ervaring met patiëntenorganisaties of kwaliteitsbekwame instanties gehad. 

In het 2de jaar heb ik wel het vak cliënt- en familieperspectief gehad, waar ik contact moest opnemen met de cliënten- of familieraad in mijn instelling en daar twee vragen aan moest stellen. Dit vak heb ik met een voldoende behaald.

Ik heb deze competentie niet behaald, vanwege het pratische gebrek

Competentieniveau: 3F2

BEWIJS:

Contact

portfolio Maartje Wijngaarden maartjewijngaarden@hotmail.com