Ontwikkelingsdeel
Voordat ik deze opleiding begon had ik geen enkele kennis wat betreft de zorg. Tijdens mijn vorige werk ben ik wel BHV-er geweest, waarvoor ik wel het een en ander moest weten van het menselijk lichaam, maar verder dan dat ging mijn kennis niet.
Van de menselijke anatomie weet ik wel veel, omdat ik ongeveer 8 jaar geleden een cursus ‘’Sportmassage’’ heb gevolgd en afgerond. Dit kwam tijdens mijn lessen in medische kennis goed van pas.
In het propedeuse jaar heb ik een heel jaar les gehad. De voorwaarde dat ik kon blijven werken bij GGZinGeest was dat ik mijn propedeuse jaar moest halen. Alle theorie en praktijktentamens heb ik met voldoendes afgesloten.
Op de ouderen afdeling, waar ik mijn eerste stage heb gewerkt, heb ik deze opgedane theoretische kennis kunnen inzetten in de praktijk. En tevens erg kunnen verbreden.
Er werd er van mij verwacht dat ik mijn eigen patiënten kon bespreken, in het ochtendoverleg met de artsen. Door veel naar mijn collega’s en de artsen/psychiaters te luisteren deed ik veel kennis op en ging ik veel symptomen, bijwerkingen en lichamelijke decompensatie herkennen.
Tijdens mijn tweede stage heb ik veel kennis opgedaan over het werken met EPA cliënten, hoe ik hen het beste kon begeleiden en over herstel gericht werken. Mijn praktijk ervaring werd aangevuld met theorie vanuit school. Met name op het gebied van casemanagement en casestudy. Wat ik goed kon inzetten voor een terugkomende stage opdracht, namelijk ‘’persoonlijke begeleiding”.
Mijn laatste stage in de ambulante zorg heeft er voor gezorgd, dat ik mijn kennis, buiten de verplichte vakken op school, heb kunnen uitbreiden met enkele trainingen, die instelling breed werden aangeboden. Zoals de E-health training en leefstijltraining. Dit zijn trainingen zijn erg op de praktijk zijn gericht en dus ook direct inzetbaar. Omdat niet al mijn collega’s deze trainingen hebben gevolgd kan ik hen weer op de hoogte houden van deze nieuwe ontwikkelde behandelmodules.
Ook op het gebied van het inschakelen van complete zorg is mijn kennis enorm ontwikkeld. Ik ben door het werken in een FACT team, op de hoogte gebracht wie ik voor welke hulpvraag kan inschakelen en welke stappen in daar voor moet ondernemen. Van het aanvragen van bewind voering tot en met het inschrijven bij een RIBW.
Ook werden er tijdens deze stage veel presentatie gegeven door de coassistenten, die een maand kwamen werken, waarvan ik er veel heb bijgewoond.
Het delen van kennis, heb ik tijdens al mijn stages gedaan via o.a. een opdracht. Namelijk het geven van een presentatie aan de cliënten en aan het team. Ik heb geleerd een onderwerp te kiezen dat relevant is voor de doelgroep en het op het gevraagde niveau af te stellen. Hierbij moest ik, als criteria, gebruik maken van recente literatuur en bronnen, waardoor ik mijn eigen kennis ook up-to-date hield.
Dit geldt echter ook voor het inleveren van al mijn take home toetsen op school. Hierbij zijn recente literatuurbronnen ook een vereiste.